• Adreça: Pere IV 228-232 + Batista 11-15
  • Projecte original:Josep Masdeu. 1924
  • Remodelació: Flores & Prats. 2016
  • Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura 2016
  • Categoria: Altres edificis
  • Nivell de protecció: D

La cooperativa obrera Pau i Justícia es funda l’any 1895, es constitueix oficialment el 1905 i el 1924 inaugura l’edifici de planta baixa i pis del carrer Pere IV. L’entitat va arribar a tenir 1.250 socis i els 2.890 m2 de la seva seu van acollir, entre d’altres, una escola mixta, un teatre, una coral, una biblioteca, un centre excursionista, un bar i un economat. La cooperativa també va ser capaç de posar en marxa, de forma autogestionada i en plena dictadura franquista, un projecte de construcció d’habitatges per a més de 300 famílies.

Pau i Justícia tanca definitivament durant la dècada de 1980, i fins al 2011 no es convoca el concurs de reforma de l’edifici per acollir la nova Sala Beckett.

La Beckett, l’Obrador Internacional de Dramatúrgia, és molt més que un teatre convencional; és un espai de creació, formació i experimentació teatral, que des de 1989 havia desenvolupat la seva activitat en un petit i encantador espai de Gràcia. Per tant, un dels reptes del projecte era aconseguir que la nova seu mantingués aquesta màgia.

El projecte de reforma de Ricardo Flores i Eva Prats sorgeix a partir de les qualitats espacials i decoratives de l’edifici existent i de la voluntat de mantenir el seu esperit original i la càrrega de memòria que impregna els seus espais. D’aquesta manera, es produeix una superposició d’èpoques on el vell i el nou conviuen per enriquir l’experiència arquitectònica. Paviments de mosaic hidràulic, fusteries de fusta, cornises i rosasses…, cada element significatiu ha estat recuperat, inventariat i, finalment, acuradament recol·locat, no necessàriament en la seva posició original, per donar-li una nova vida i per permetre que «els vells fantasmes» acullin els nous usuaris per, junts, imaginar mons diferents i crear noves ficcions.

 

Més informació a “El patrimoni industrial del Poblenou