• Adreça: Cristóbal de Moura 43-47 + Pere IV 362-364 + Fluvià 102-118
  • Projecte original:1853 / 1877 (naus actuals)
  • Remodelació: Jaume Arderiu i Tomàs Morató (A+M Arquitectes). 2018
  • Categoria: Fàbrica amb xemeneia
  • Nivell de protecció: C

L’antiga fàbrica de Joan Lucena és un bon exemple de la vida que han tingut molts dels edificis industrials del Poblenou: ampliacions, reformes, canvis d’usos, tancament, degradació i recuperació.

Aquesta fàbrica d’estampació de teixits és construïda el 1853, però les naus que s’han preservat fins avui dia daten del 1877. El 1909 l’enginyer Pere Alier compra el complex i el dedica a la producció de sacs, fils de lli i confecció de xarxes, tot i que a partir de la dècada de 1920 es dedica únicament als teixits de jute. Als anys vuitanta una part de les instal·lacions és arrendada a diferents artesans i, finalment, el 2004, l’edifici queda buit i abandonat. Després de patir diversos incendis, que el deixen molt malmès, el 2011 l’Ajuntament decideix impulsar un projecte de preservació i transformació de Ca l’Alier.

Les dues naus conservades, i unides ara per un atri central que antigament havia estat un pati d’accés al conjunt industrial, estan construïdes amb murs estructurals de maó i tenen una coberta a dues aigües suportada per encavallades de fusta. Les façanes, com era habitual, presenten un ritme regular de grans obertures que permeten il·luminar l’interior amb llum natural durant tot el dia. El conjunt, a més, manté una xemeneia de 20 metres d’alçada.

El projecte de rehabilitació i reforma de Ca l’Alier destaca especialment per dos motius. D’una banda, per l’esforç a preservar ―o recuperar― el valor arquitectònic de la fàbrica original. D’una altra, per adaptar el conjunt a les més altes exigències tecnològiques i mediambientals actuals. Tot això es tradueix en un edifici que, malgrat conservar l’aspecte propi d’una fàbrica del segle xix, és tecnològicament intel·ligent i energèticament autosuficient, fet que li ha permès assolir la certificació LEED Platinum.

El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració entre la Fundació BIT Habitat, de l’Ajuntament de Barcelona, i l’empresa Cisco, totes dues usuàries actuals del complex.

 

Més informació a “El patrimoni industrial del Poblenou