• Adreça edifici rèplica: Av. Cardenal Vidal i Barraquer, 34-36
  • Projecte: Josep Lluís Sert, Luis Lacasa. 1937 Reconstrucció de 1992 a càrrec de Antoni Ubach i Miquel Espinet, arquitectes i de J.M. Hernandez Leon
  • Obertura: 1996
  • Superfície: 1.109 m2
  • Especialització de la biblioteca: Segona República, Guerra Civil, exili, franquisme, transició espanyola, sovietisme i història política internacional del segle XX, especialment rellevant en relació amb la Segona Guerra Mundial.

El Pavelló de la República es construeix per representar la República espanyola a l’Exposició Internacional de París de 1937. El contingut exposat al Pavelló té per objectiu, d’una banda, denunciar la situació de Guerra Civil que pateix el país i, de l’altra, aconseguir aliances internacionals per poder defensar la República dels feixistes. Per aquest motiu es conviden a diferents artistes de renom, com Pablo Picasso, Joan Miró, Juli Gonzàlez, Alberto o Alexander Calder, a crear i exposar obres políticament compromeses. Malgrat les dificultats i la manca de recursos materials i organitzatius, aquest pavelló suposa la concentració d’art d’avantguarda espanyol més important de la història. Pablo Picasso hi exposa el Guernica, una representació dels bombardejos sobre la ciutat basca per part de l’aviació alemanya. I Joan Miró elabora in situ sobre una paret interior del Pavelló la pintura mural El segador (Pagès català en revolta), obra desapareguda amb la demolició del Pavelló.

L’edifici respon a la combinació dels principis funcionalistes i del caràcter mediterrani que caracteritza l’obra de Sert. Cal destacar la influencia de Le Corbusier i les seves promenades architecturales en el disseny del recorregut del pavelló proposat per Sert i Lacasa.

Mentre que altres pavellons com l’alemany o el de la URSS competeixen per veure qui fa el pavelló més gran i espectacular, el pavelló de la República espanyola fa ús del talent únic i la força desbordant dels seus artistes.

L’any 1992 es construeix una rèplica del Pavelló a la Vall d’Hebron de Barcelona, el qual actualment acull el CRAI Biblioteca del Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona.

Aquesta biblioteca no pertany a la Xarxa de Biblioteques Municipals.

 

Més informació a “Arquitectura d’avantguarda a Barcelona. Josep Lluís Sert i el GATCPAC” i a “Biblioteques